czwartek, 18 sierpnia 2011

Przepis na 3 Bit bez pieczenia - prosty sposób wykonania.

Tego wirtualnego 3 Bita dedykuję mojej kochanej Goldie, która narzeka, że nie ma co czytać do kawy i śniadanka, a teraz może sobie i poczytać i nacieszyć oczka ;-)

3 Bit to bardzo proste w wykonaniu ciasto, ma wiele plusów - można z nim dowolnie ekperymentować i co najważniejsze może je zrobić osoba nie posiadająca piekarnika, jednak wbrew wszelkiemu przekonaniu nie jest to ciasto ani "szybkie" ani tanie. Aby ciasto było gotowe do spożycia trzeba poświęcić na to około 2 dni, a jeśli chodzi o naszą kieszeń to zapewne zabraknie nam w niej około 20zł :-) Ale efekt końcowy wynagrodzi nam wszelkie niedogodności.



Składniki na średniej wielkości blachę:
- 5 opakowań herbatników Petit Beurre
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 0,5 litra mleka
- 10dag masła/margaryny
- mleko słodzone w puszce
- bita śmietana w proszku
- śmietana kremówka 30%
- gorzka czekolada

Sposób wykonania:
Pierwszego dnia przygotowujemy masę karmelową, czyli zamkniętą puszkę mleka słodzonego gotujemy w wodzie przez 3 godziny, dolewając co chwila wody, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Po 3h wyciągamy puszkę i czekamy aż ostygnie, za ciasto najlepiej wziąć się na drugi dzień albo puszkę wystudzić na parapecie za oknem ;-) Polecam jednak zdecydowanie i w 100% sposób z mlekiem słodzonym, karmel jest idealny i przepyszny, to nie to samo co gotowa masa krówkowa czy toffi, kiedyś bardzo mi się spieszyło i kupiłam taką gotową masę - niestety zepsuła mi całe ciasto ;-(
Na spód blachy wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Nastepnie gotujemy 250ml mleka (szklanka), a w kolejnej szklance mleka (250ml) rozpuszczamy 2 budynie, które wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, tak, aby nie powstały grudki i aby masa budyniowa była gładka. Do gorącego budyniu dodajemy 10dag masła i mieszamy lub miksujemy (polecam jednak wmieszać masło ręcznie). Taką masę wykładamy na pierwszą warstwę herbatników i równomiernie rozprowadzamy.
Na masę budyniową wykładamy drugą warstwę herbatników, następnie również równomiernie rozprowadzamy masę karmelową, czyli ugotowane wcześniej mleko słodzone. Na masę karmelową wykładamy trzecią ostatnią już warstwę herbatników. Następnie 200ml śmietanki kremówki miksujemy z bitą śmietaną w proszku i wykładamy gotową bitą śmietanę na ostatnią warstwę herbatników. Bitą śmietanę posypujemy zmieloną gorzką czekoladą lub czymkolwiek innym, wybór dowolny - może to być pokruszony batonik Snickers, czekolada mleczna, biała, z orzechami, mogą to być orzechy, migdały czy kolorowa posypka, nawet wiórki kokosowe - cokolwiek - tylko pamiętajcie, że samo ciasto jest bardzo słodkie, więc jako posypkę najlepiej użyć coś kontrastującego.
Jeśli chodzi o ciasto 3 Bit to można z nim dowolnie eksperymentować - zamiast karmelu można wyłożyć dżem porzeczkowy, truskawkowy czy inny dowolny według uznania, można dać masę orzechową czy kokosową. Budyń waniliowy można zastąpić śmietankowym lub czekoladowmy. Naprawdę polecam  eksperymentować, wydziwiać i dodawać to co najbardziej wam odpowiada. Czasem zupełnie przypadkowo można wykonać smaczny 3 Bit z całkiem szokująco niepasujących do siebie składników i połączeń ;-) Wiadomo co to będzie za 3 Bit jeśli nie będzie ciasteczka czekolady i karmelu, ale cóż, każdy przecież lubi co innego i przyjmijmy że 3 Bit to idealne połączenie 3 ulubionych słodkości.
Na koniec jednak zawsze trzeba ciasto włożyć do lodówki i przed jego skonsumowaniem należy odczekać dobre kilka godzin a najlepiej to nawet całą noc. Ale warto przeczekać, choć wiem, że dla każdego Łasucha to zapewne mordęga mieć takie słodkie cudo w lodówce i nie móc go skosztować od razu - ale wierzcie mi, że na drugi dzień ciasto smakuje wyśmienicie i jest wspaniałym dopełnieniem porannej kawy.

A tak wygląda mój 3 Bit przed włożeniem do lodówki:

Życzę smacznego :-)

7 komentarzy:

  1. Ja się wypisuje i już więcej nie czytam tych Twoich wpisów, bo teraz muszę ślinę z brody wycierać. Jak to mówią podłość ludzka nie zna granic :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj Ty oj Ty a po urlopie miałam zamiar skończyć ze słodkim...także masz zakaz dokonywania takich "słodkich" wpisów...

    OdpowiedzUsuń
  3. Magda ale jeszcze się urlopujemy więc mogę jeszcze dziś zrobić wspaniałą piaskową babunię albo serniczek??? ;P A poza tym po co ty kończysz ze słodkim, coś ci gdzieś za grubo się zrobiło???
    Goldie ty się nie wypisuj, bo w kolejce jeszcze inne słodkości czekają a każdą zadedykuję Tobie ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale Ty jesteś prawdziwa Małą MI :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale mi narobiłas smaka ;) uwielbiam 3-bita i jak sie dorwę do blaszki to mogłabym wchłonąć całą na raz! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmmm ok idźmy na kompromis do niedzieli dokładnie do 24.00 możesz zamieszczać tutaj wszelakie przepisy na smakołyki...po 24.00 masz zakaz :P
    No proszę spójrz na zdjęcia i zobaczysz co i gdzie mi urosło :P

    OdpowiedzUsuń